2006


PHC cursus Tropische Infectieziekten en Reizigersadvies
1 – 8 mei 2006 Arusha Tanzania

Verslag Voorjaarcongres door Renee Hooijen, Huisarts, Rotterdam.
Tanzania
Enigszins verzuurd door de oordelen van onze eigen minister over zijn huisartsen en overwerkt door de nieuwe stortvloed aan administratie, merkte ik dat de burn out nijdig dichtbij lag. Het werd tijd voor afleiding en iets nieuws, kortom: Tanzania.
Oude tropenverlangens schoten nieuwe scheuten en maandenlang PC-getob werd slechts doorstaan met uitzicht op de Serengeti. Zaterdag zes mei zeven uur ’s avonds was het dan zo ver, het vliegtuig was geland op Arusha en het gedroomde natuurschoon kon zich aan mij openbaren. Aardedonker.
Busje dieseldampen richting hotel. Niks leem, niks kakkerlak, gewoon middenklas hotel, grote kamer, ligbad, stromend water, koel colaatje. Alles valt hier ook tegen.

Zondag meteen de eigenlijk spannendste dag van de cursus, maar dat besef je dan pas de vrijdag daarop. Nascholen. Was enigszins vergeten dat de bedoeling was, maar dat werd snel verholpen. Zaal, TL-licht, powerpoint, voordrachten, statistieken, SOA, AIDS. In schril contrast tot de tuin achter ons, die groei en bloei uitademt in mist met helder zicht bij een aangename twintig graden. Links naast me zit een Tanzaniaanse dokter met zulke warme ogen dat ik niet lang terug durf te kijken. Bang te smelten.
Lessen van Tanzaniaanse artsen. En lessen van Nederlandse (oud-)tropenartsen. De discussie vloog al snel naar Afrikaanse voortplantingsgewoontes nu en vroeger. Net voor de lunch een voordracht van Maasai dokter en chief Olé. Trots getoonde benen vol littekens van initiatiegevechten met leeuwen en een uitgeschreeuwde opluchting om de polygamie. Hoeft ie zich niet in gezeur van vrouwen te verdiepen of in details als de uitgebreidheid van hun besnijdenis.

Tijdens de lunch in de mooie tuin geluisterd naar mw Bibijana van de Jobi clinic. Haar oma hoorde nog ervoor te zorgen één kind van een andere man dan haar eigen man te krijgen. Het idee was dat vervloeking een hele familie kon uitroeien. In dat geval zou tenminste één telg overblijven. Die gewoonte is verlaten. Mw Bibijana heeft veel kinderen grootgebracht. Hoe meer kinderen, hoe meer welvaart is haar ervaring. De jongste blijft naar gewoonte in het huis van de ouders wonen. Als hij trouwt komt zijn partner erbij. Dezen nemen de zorg van de ouder wordenden op zich. De moeder van mijn tafelgenote leeft nog. Ze woont in een huis met haar jongste dochter. Vader is overleden en in de eigen voortuin begraven. Elke ochtend zegt moeder goedemorgen tegen hem en spreekt haar zaken nog net zo met hem door als toen hij nog leefde.
’s Middags doet tropengynaecoloog Douwe een poging een één-kind-politiek te introduceren als idee ter lediging van hongersnood en overbevolking. Zijn woorden vallen op dorre bodem. Afrika gelooft in leven, niet in planning. Achter me oppert een Tanzaniaanse arts dat de oplossing misschien wel ligt in de empowerment van hun vrouwen.

Ook de maandagochtend verloopt in gemengd onderwijs met de Tanzaniaanse artsen. Er zijn zes workshops, waaruit er drie gekozen kunnen worden. Aan het ontbijt naast de warmogige kwam het gesprek op terminale zorg en morfine. Morfine blijkt pas ingevoerd in Tanzania, in zeer geringe hoeveelheden. Voor thuisgebruik is het nog te duur. Het wordt alleen in ziekenhuizen verstrekt en uitsluitend op zo nodig basis. Hij vond het jammer dat er in zijn land nog geen hospices zijn. Na het ontbijt op naar de Arusha-by-night kliniek voor een workshop microscopie van de vaginale fluor door Wim van der Meijden van het EMC. Het seksuele gedrag van de vrouw zoals terug te vinden in haar fluor. De Marokkaanse blijken het schoonst, waarvan akte. Workshop longgeluiden van kinderpulmonoloog Ad Nagelkerke. Videobeelden van de ademhaling met microscoopgeluiden met anamnese. Prachtig lesmateriaal. Aan bod kwamen kinkhoest, pneumonie, astma, tracheamalacie, bovenste luchtwegobstructie, tic. Workshop bedside teaching van Douwe Verkuijl over infertiliteit van de Afrikaanse vrouw. Myomen, PCO en tuba-afsluitingen. In plaats van laparoscopie testen de Tanzaniaanse gynaecologen de doorgankelijkheid van de tubae met micro-incisies van de buik.
De workshops anemie en echografie van de buik en moest ik helaas laten schieten.

‘sMiddags een bezoek aan oermoeder Bibijana en haar echtgenoot de oud chirurg Josef in hun Jobi clinic. Kleine praktijk met zes bedden, apotheek, lab, OK-ruimte en drie spreekkamers. Zou een perfecte huisartsenpost zijn. Tot haar spijt hebben we nog steeds de door wolken versluierde Kilimanjaro niet gezien, de berg aan wiens voet zij altijd gewoond heeft en waar zij niet overheen durft, bang om aan de andere kant van het leven te belanden.
Aan het eind van die middag gaan we in drie landrovers de stad uit en rijden een paar uur langs groene velden, koffieplanten, bananenbomen en markten met roodgedoekte Maasai. In deze omgeving is het leven tot zijn essentie te beperken. Geboren worden, opgroeien, voortplanten, sterven, meer is ook eigenlijk alleen maar afleiding van perfect. Net voor onze eerste Lodge, Kudu Lodge, zeg maar luxe hotel  met veel tuin en verspreide gebouwen,  ligt links Lake Manyara in het landschap, bezaait met flamingo’s als rozeblaadjes uitgestrooid over een donkere vijver.
De rest van de week zullen we de Tanzanianen missen en met eigen gelederen optrekken. Het onderwijs dat volgt is voor de Tanzanianen niet opportuun, revalidatiegeneeskunde en nieuwe ontwikkelingen in de oncologie zijn niet beschikbare luxe geneeskunde. En de Tanzanianen zijn waarschijnlijk al lang niet meer zo enthousiast over elke olifant, giraf of buffel die opduikt in het landschap.
De revalidatiearts zette heel veel kennis nog eens goed op een rijtje. Over CVA, whiplash, lage rugpijn, CRPS. De internist vertelde het nieuwste over de aanpak van Non-Hodgkin lymfomen en gaf een samenvatting van problemen van de bovenste tractus digestivus in de palliatieve zorg.
Woensdag eerst een dansende rit door kilometers moddersporen over de rand van een krater. En dan: stel jezelf in een prachtige lounge met hele hoge ramen met weids uitzicht op die 23 km doorsnee krater. De rand van de krater is groen bebost en omgrenst het beeld. Gooi een paar meertjes in de krater, wat bos, kijk even heel goed, zwarte puntjes zijn buffels of zebra’s, hang er een gelaagd wolkendek boven, laat dat voor de zon langs schuiven en zie daar de Ngorongoro krater. Zoals gezien vanuit de lounge van de Sopa Lodge. In steeds wisselend licht, van kleur verschuivend, dan weer helder, dan weer mistig, dan weer donker, dan weer licht, dan weer met spotlights, groen wordt bruin, bruin wordt blauw. Hier lokken schommelstoel en ouderdom.
Ze zeggen dat de buffels nog wel eens willen opklimmen naar de Lodge. Daar is in voorzien. Sterke mannen begeleiden je over het terrein. Vraag ze hoe ze van een buffel de strijd winnen: ” Buffalo bigger and stronger, I know, but me use the clever”, gebaar van wijsvinger naar rechter slaap, “me run crossing, then straight to tree, just in front of tree turn left, buffalo go straight”.
Kortom, de burn out is bestreden, Afrika blijkt veel glorieuzer dan ik ooit dacht en ik heb een onvergetelijke week gehad, meest nog door de inspirerende collega’s die ik mocht ontmoeten en de perfecte organisatie waardoor ik zorgeloos mocht genieten.

Renee Hooijen
Rotterdam, mei 2006

PHC cursus Tropische Infectieziekten en Reizigersadvies
Zomer Arusha Tanzania

Reisverslag Zomercursus door fam. Klamer, huisartsen, Denekamp

Al lang hadden we plannen om eens terug te gaan, oude liefde roest niet,  onze oudste was in Afrika geboren, we woonden al weer 10 jaar op de zelfde plek, wat doen we over een tijdje?.

Kortom genoeg redenen om direct met Peter contact op te nemen toen de aankondiging voor een zomercursus Arusha verscheen. Het voordeel: we konden deze nieuwe waardevolle ervaring met onze kinderen (15, 10 en 7 jr) delen.
Het enthousiasme van zowel onze kinderen als onszelf moest nog wel wat getemperd worden omdat het reisprogramma pas 1 week voor vertrek (in onze ogen) een duidelijke vorm begon aan te nemen. Desondanks waren de tassen ruim voor vertrek al gepakt met kleding en speelgoed welke alleen de heenreis zouden meemaken.
Op het vliegveld aangekomen moesten we nog voldoende US dollars ophalen voor de hele reis, waarbij we enkel een grove schatting konden maken van wat we nodig zouden  hebben. En enkele duizenden dollars stop je niet zomaar in je broekzak. Tubes “vaseline” boden de oplossing voor het probleem, tenslotte verkopen ze daar in Afrika voldoende van, dus stelen leek ons zinloos.Zo stap je in het vliegtuig en zo stap je er na 2 films weer uit en bevind je je in een compleet andere wereld. De gezichten, de geuren en de beelden gaven ons een gevoel weer thuis te komen. De ontvangst van Mandy was allerhartelijkst en samen met de familie Andriessen werden we veilig in de duisternis naar het Dutch Doctors Camp I bij Arusha gebracht. Hier waren 2 geschakelde verblijven met elk een woonkamer en 2 slaapkamers en ‘badkamer’. Alles basic maar keurig schoon en gereed voor ons verblijf.De maaltijden werden uitstekend verzorgd door de kok die kosten noch moeite spaarde om ons met ontbijt te voorzien van scrambled eggs, spanish of plain omelet, boiled of fried eggs. Dus niet van ‘ík heb maar een 2 pits brandertje dus allemaal een gekookt ei’. Lunches en diners; hij wist er werkelijk wat van te maken en een later hotel kon hem niet evenaren. Een kleine fout daargelaten; om de chocolade cake te versieren viel zijn keus op een misplaatste ravignotte saus, deze culinaire dwaling is hem vergeven! Bijna geruisloos op de achtergrond zorgde Eva voor ons als een echte mamma; alles spik en span en de was schoon.
Wandelingen in de omgeving, een rondleiding door Lea (medical assistent) in de clinic, een bezoek aan Arusha en Tarangire national park, souvenir jacht, Masai markt, Masai museum en het snake park waren de hoogtepunten in een week, die afgezien van de toegeslagen diaree, een groot genot was.
Na een week vertrokken we naar Kudu lodge in Karatu, nabij de Ngorongoro krater.
Bij aankomst ontmoetten we Ad de Valk, de technische man/organisator Dutch Doctors Camp II en Jacques van de Broek, Lepra en TB specialist.  Laatstgenoemde heeft ons anderhalve dag op zeer plezierige en interessante wijze nageschoold met o.a. uitdieping van het Piot model; een model welke de route van incidentie, diagnostiek, behandeling, therapie trouw en uiteindelijke genezing doorloopt waadoor effectieve interventies gevonden kunnen worden om de tuberculose controle te verbeteren. Over DOTS (directly observed treatment schort-course), waarbij standaardisering een uniforme behandeling biedt waardoor o.a. minder resistentie. Over de combinatie TB-HIV en de ARV therapie; toegankelijk voor elke Tanzaniaan.

Het wetenschappelijk programma werd maandags afgerond met een bezoek aan het Luthern district hospital even buiten Karatu, alwaar bovengenoemde keurig in de praktijk geïmplementeerd en te zien was.

De rest van de week vermaakten we ons prima met een bezoek aan Gibb’s farm, Mto wa Mbo waarbij reizen middels een Dalah-dalah (kleinere busjes waarin toch zeker het dubbele aantal passagiers passen mits je ze maar goed stapelt) een hilarische ervaring was, de Ngorongoro krater welke geen verdere uitleg behoeft, een bezoek aan het weeshuis alwaar we een groot deel van onze bagage voorgoed achter konden laten en zodoende onze souvenirs weer konden meenemen. Noodzakelijkerwijs ook een bezoek aan de lokale apotheek wegens hardnekkige diarree van een van de gezinsleden. Hier werden we keurig professioneel geholpen aan een kuurtje metronidazol waarvan de prijs ‘threehundred’ was. Nu leek ons, poortwachters van de Nederlandse gezondheidszorg, 300.000 shilling en 300 USD ons een excessief hoog bedrag. Het bleek 300 shilling te kosten, omgerekend zo’n 30 eurocent. Wij hebben besloten de rekening maar niet in te dienen bij onze ziektekostenverzekeraar! Zo konden we, grotendeels verlost van onze diarree het laatste deel van onze reis gaan maken; terug naar Arusha en vandaar met een binnenlandse vlucht naar Zanzibar.
Zeker een aanrader voor liefhebbers van cultuur, strand, snorkelen, varen met dow’s en heerlijke visgerechten.
Verslag Arusha-cursus door Hans Huisman, huisarts Wijk bij Duurstede
Van 28 oktober tot 5 november was er weer een nascholingscursus voor huisartsen in Arusha.
Het was de tweede keer dat ik aan de Phc cursus van de Stichting Kilimanjaro mee deed. Ook nu weer viel de cursus in drie delen uiteen. Het eerste gedeelte gezamenlijk met Tanzaniaanse collega’s. Aansluitend een geaccrediteerde nascholing voor huisartsen en een aantal praktische instructiebijeenkomsten voor Tanzaniaanse werkers, niet allemaal artsen, soms ook ervaren zelfstandig werkende verpleegkundigen en assistent medical officers, zeg maar HBO-dokters.
Van de Nederlandse deelnemers bleek een flink aantal ervaring te hebben als tropenarts. En ik bleek niet de enige te zijn die ook nog wat anders voor ogen had met deze reis: een grote groep sportievelingen had gezamenlijk de Kilimanjaro beklommen en was daar natuurlijk nog vol van. Bewonderend geluisterd naar de verhalen over de geleden ontbering en de voldoening bij het bereiken van de top.
Transculturele dermatologie en koorts was het onderwerp van het gezamenlijke gedeelte. Het valt niet mee om voor zo’n gemengd gezelschap voordrachten te geven die iedereen boeien. Heel doorwrocht was het praatje over de georganiseerde aanpak van tb door de overheid. Een goed doortimmerd plan, waarvan de uitvoering nog de nodige haken en ogen zal hebben. Dr Ole Kuney was alleen als persoon al de moeite waard: een hard werkende man die als taak heeft zijn Maasai volk als leider en als arts te dienen. Hij lijkt er niet onder gebukt te gaan, een en al stralende levenslust.Tijdens de lunch in de prachtige tuin van het Equator hotel gelegenheid tot conversatie onderling. Soms wel moeilijk, je merkt veel aarzeling en verlegenheid. Helaas ontbrak Joseph Mardai, de GP van Jobi waar ik vorig jaar een aantal leuke gesprekken mee had. ’s Avonds tijdens het doctorsdiner in het Makuti- restaurant, raakte ik aan de praat met zijn AMO, ik maakte een afspraak met hem om later in de week nog wat verder te praten.
Maandag na het ontbijt van onmiskenbaar Engelse origine ( o.a. bonen in tomatensaus ,worstjes, gebakken aardappelen, etc.) wandelen naar St Thomas hospital, in de mohammedaanse wijk van Arusha en dan zien we voor het eerst het echte Afrika. Volle straten, lekker druk met mensen waarvan je niet het flauwste idee hebt wat ze aan het doen zijn. Sommigen zijn duidelijk bezig met gewichtig niks doen, geen werk waarschijnlijk. Gebedel, straatverkopers.

In St Thomas krijgen we een aantal workshops, sommige met demonstratiepatiënten. Het was al weer even geleden dat ik voor het laatst een demonstratiepatiënt zag. Tussen de bedrijven door kregen we wat zicht op het functioneren van de kliniek.

’s Middags op bezoek bij Jobi Medical clinic en laboratory services, wat buiten het centrum op weg naar Dodoma. Enigszins verstopt achter de vrachtwagens van naburige bedrijfjes, een keurige huisartsenpraktijk, met een goed georganiseerd laboratorium waar we onze kennis van de basale microscopie bij tropische ziekten konden ophalen. Helaas ontbrak Dr Mardai om ons wat uitleg te geven over de organisatie van de Tanzaniaanse gezondheidszorg.In der middag op weg naar Karatu , Kudu- lodge, waar we een paar dagen zullen blijven, ongeveer twee uur rijden. Onderweg kijken we bij Doctor Leah, een vrouwelijke arts met een kliniekje met een paar bedden en een kraamkamer. Er naast een houten onderkomen dat per container door Peter uit Nederland is aangevoerd en nog niet helemaal af is. Multifunctioneel, er worden o.a. kerkdiensten gehouden, Peter wil de ruimte in de toekomst voor lessen gaan gebruiken.
“s Avonds gearriveerd op de Kudu-lodge bij Karatu. Mooi centraal gelegen tussen verschillende safariparken. Een aantal bungalows in een park met veel vogels, gedeeltelijk nog in aanleg., comfortabele onderkomens . In een hoek van het terrein al weer een Melkert-optrekje, waar we les gaan krijgen als we niet op safari zijn. Uiterst adequaat. De lodge is ook voorzien van een camping, maar de aanblik van een rij plastic onderkomens naast een tot touringcar verbouwde vrachtwagen, model meccano, wekt niet meer mijn lust tot avontuurlijke reizen. Onontkoombaar: te oud, te verwend.De cursus hier biedt een afwisselend programma, wel aangepast aan de omgeving: Diarree, tbc, malariaprofylaxe en reizigersadvies, ziek terug uit de tropen. Wouter van Kempen zit voor en praat ons bij over de ornithologica tropica. Fantastische plaatjes gezien door zijn kijker op statief die hij consequent me neemt naar elke excursie. Hier heb ik ook wat meer tijd om met collega’s te praten over mijn plannen om na het pensioen projecten ( scholen, weeshuisjes of doktersposten) te gaan ondersteunen in dit land. Ik krijg veel adviezen en waarschuwingen waar ik zeker profijt van zal hebbenIn de parken zien we de top van wat Tanzania in deze tijd van het jaar te bieden heeft: Ngorongorokrater met een overweldigende hoeveelheid wild en prachtige panorama’s, vooral als de zon wat lager zakt. We zijn zo enthousiast dat we te laat bij de gate komen: hek dicht. Betalen dus dacht ik. Het koste een klein uur, maar dan, door geduldig blijvende drivers en Danielles kalme vasthoudendheid en ondanks gezwaai met wapens, gaat de gate open en vertrekken we zonder de gevraagde 50$ per auto te hebben betaald.De volgende dag Lake Manyara, veel giraffen en op enige afstand een onwaarschijnlijke hoeveelheid flamingo’s. Zoek Lake Manyara op Google Earth en je ziet in het midden grote roze vlekken. Flamingospotting uit de ruimte.Maar het allermooist is Tarangire, met zijn prachtige koepels en het uitzicht over het park en de rivier. Ook als je voor je tent zit ’s avonds is het genieten. Wat een rust, wat een sterren.Als de meeste collega’s weer naar huis gaan haal ik Heleen(echtgenote) af van het vliegveld: we gaan nog een week rondkijken en met mensen praten die mij kunnen helpen bij het realiseren van mijn plannen. En ook dat is uitstekend gelukt.